Vik & Snurrbröd
I dag blev det en bakdag i köket. Tre satser matbröd brukar vara lagom, när man ändå håller på. Det tar ca 1 timme att köra degen och fixa vik & snurr bröden till sex plåtar med nio bullar på varje, och att fixa undan disken. Bråka så lite som möjligt med degen. Det förstör jäsningen. Gör bullarna direkt när degen är klar och ännu är varm. Låt sedan jäsa i ca en timme. När alla Vik &Snurrbullar är lagda på plåtarna är det färdigjäst på första plåten och gräddningen kan börja. Det tar ca 1 1/2 timme att grädda. Den totala tiden för 54 Vik & Snurrbullar är ca 2 1/2 timme.
Under tiden som man gräddar kan man ju göra lite annat småplock under tiden, medan man väntar på de goda brödbullarna. Det är nu man kan njuta av att det är snyggt och undanplockat med disk och kladd i köket och bara känna doften av nybakt bröd.
Vik & Snurr bröd:
1/2 l varmt vatten
50 g jäst för söta degar, med bra hållbarhetstid på minst två veckor
1 dl farinsocker eller sirap
1 tsk salt2 ägg
ca 1/2 dl krossat linfrö
1-2 dl grynblandning
lantbrödsmjöl
vetemjöl
Gräddas i ugnen på 175 grader i ca 15 min.
Lycka till!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar